webkwestie HALLOWEEN

Leerkracht


Titel: Halloween

Schooltype: Basisonderwijs

Vakgebied(en): Wereldoriëntatie

Uitvoering door: 1 of meerdere leerlingen

Tijdsinvestering: 2 klokuren


  • Deze webkwestie is tot stand gekomen door mijn eigen interesse in Halloween. Ik ben van mening dat het een leuk feest is voor kinderen in de bovenbouw, het is een verkenning van het onbekende op een speelse manier, waarvan de hele klas van kan meegenieten. Een leerervaring waarin het leren niet centraal staat.

  • De leerlingen moeten eerst het onderwerp gaan verkennen. Dit kan heel goed op het internet, er zijn veel sites met informatie over halloween. De verkenning gebeurt door middel van vragen. Deze vragen moeten eerst gecontroleerd worden. De tweede fase is de uitvoeringsfase. Hierin moeten leerlingen een beeld geven aan halloween. Ze moeten daarbij creatief zijn en plannen. Het is belangrijk dat de leerlingen goede afspraken maken met de leerkracht.

  • De opdracht is bedoeld voor leerlingen in de bovenbouw. De opdracht zal erg pittig zijn voor leerlingen uit groep 6, maar daarboven is het goed te doen. De opdracht sluit aan bij de creatieve vakken en Nederlands. De leerlingen moeten producten ontwikkelen om het feest aan te kondigen, maar hierbij ook letten op de stijl en spelling. De leerlingen moeten zelfstandig of samen kunnen werken. Ook moeten de leerlingen de opdracht zien als een lange termijn project, het is niet in een week af. Als leerlingen dit niet aan kunnen is de opdracht niet geschikt.

  • Het is de bedoeling dat de leerlingen zelfstandig werken aan de opdracht, maar vooral omdat het een lange termijn opdracht is, is controle wel een pré. De leerlingen komen hierdoor ook op nieuwe ideeën en waarborgen de kwaliteit. De leerlingen kunnen met het internet alle kanten op. Als ze de informatiebronnen gebruiken hebben ze daar ook genoeg aan.

Wilt u als leerkracht / docent op de hoogte blijven van nieuwe of geüpdatete webkwesties / webquests of mysteryquests?

Schrijf u dan in de nieuwsbrief webkwestie / webquest.(klik hier)